top of page

INSPIRE 2019: inspiratie én voer voor gesprekken

Strand, picknicktafels, flarden van gesprekken, live muziek van een jazz-trio. Dat zag je en hoorde je als eerste bij het betreden van het terrein van UP Events tijdens de 7e editie van INSPIRE. Het jaarlijkse festival, georganiseerd door de Preferred Partners van het Genootschap van Eventmanagers, vindt steevast plaats aan het einde van de zomer. Nét voor het drukke najaar waarin elke eventprofessional alleen nog maar bezig is met hard werken. Dan is die laatste donderdag in augustus dus het juiste moment voor vragen als ‘hoe creëer ik impact binnen mijn organisatie en met de evenementen die ik ga opzetten?’ Maar ook: ‘Wat motiveert mij?’



Op het programma van deze editie van INSPIRE staan 22 workshops met uiteenlopende onderwerpen: van gezondheid en voeding tot ondernemerschap en storytelling. Daarnaast is er ruimte voor sportieve activiteiten. Zo hoor je geregeld het geluid van de Haka Challenge, die onder leiding van Robert Bouman meermaals wordt uitgevoerd, en elders op het terrein schreeuwen de deelnemers aan Expeditie Robinson – de UP Events versie dan – hun kelen hees ter aanmoediging van hun team.



Persoonlijke verhalen

Veel sprekers in de workshops delen een persoonlijk verhaal over ervaringen die hun leven en werk hebben veranderd. Zoals Ferry Zandvliet, overlevende van de terroristische aanslag op concertzaal Bataclan in Parijs. Op de dag van de aanslag overkwam hem het allerergste en het allermooiste in zijn leven. Hij zag die dag waar haat en boosheid toe kunnen leiden, maar ervoer ook hoe anderen op dat moment hun huis en hart voor hem openstelden. Hij drukte zijn toehoorders op het hart: “Omring je met positieve mensen die het beste in je naar boven halen.”


Geen visitekaartjes

In de verhalen van de sprekers op INSPIRE gaat het veelvuldig over doelen visualiseren, persoonlijke ontwikkeling, motivatie en de juiste mindset. De problemen die zich onderweg kunnen voordoen, daar moet je aan voorbij kunnen kijken en je moet een visie hebben. INSPIRE doet zijn naam deze middag zeker eer aan.

Toch draait het evenement niet alleen om ‘inspiratie’ maar ook om ontmoeting tussen vakgenoten. “Laat de visitekaartjes in de binnenzak,” zegt Dirk Prijs, directeur van het Genootschap, aan het begin van de middag. Het is de bedoeling om met anderen in gesprek te gaan en elkaar daarbij ook persoonlijk beter te leren kennen. Tijdens INSPIRE is het is dus niet alleen de vraag: Wat drijft jou? Maar ook: Wat drijft degene die naast je zit?


Al Pacino

Ook professional keynote speaker Paul Hughes benadrukt hoe belangrijk het is om de tijd te nemen om mensen te leren kennen. Hij legt dit uit aan de hand van een citaat dat hij aangereikt kreeg door Al Pacino. Hij ontmoette de acteur tijdens een werkbezoek in Los Angeles en in hun gesprek merkte Pacino op dat ‘de kwaliteit van je relaties de kwaliteit van je resultaat bepaalt’. Wie dus niet de moeite neemt om mensen te leren kennen, wordt ook nooit echt succesvol, aldus Paul Hughes. Wat betekent dat voor organisaties, die juist gericht zijn op succes, resultaat en groei? “Als je succes op de lange termijn wil, moet je je richten op betekenis hebben.”



In gesprek met de sprekers

Na zes workshopronden, in totaal vier uur, is het inhoudelijke deel van INSPIRE 2019 alweer voorbij. Langzaam verplaatsen de eventprofessionals en alle sprekers zich richting de loungebanken, picknicktafels en bar. Daar wordt in praktijk gebracht wat Dirk al voorstelde aan het begin: ga met elkaar in gesprek.

Of er nog veel nagepraat zal worden over deze editie INSPIRE, de workshops en de sprekers? Vast wel. Wij zijn in elk geval van plan om de komende maanden door te praten over wat we allemaal hebben gehoord en gezien bij INSPIRE 2019 en gaan daartoe nogmaals met een aantal sprekers in gesprek. Wat dat oplevert, lees je de komende maanden in onze nieuwsbrieven én het magazine dat eind van dit jaar weer verschijnt.


Tekst: Anika van de Wijngaard en Carla van Elst

bottom of page