top of page

Koppel werk aan verlangens, niet aan angst




Vrijheid hebben, ruimte krijgen voor je creativiteit en behulpzaam zijn. Het zijn drijfveren die voor veel eventmanagers hun werk waardevol maakt. Toch kunnen er ook lastige momenten zijn op werk of in je carrière. Hoe ga je daarmee om en hoe doorbreek je patronen die je meer tegenhouden dan vooruit helpen?


“Werk lijkt soms op een relatie”, zegt iemand in de zaal. Therapeut Maarten Vogelaar kan dit beamen. Naast de trainingen die hij geeft aan professionals, is hij relatietherapeut. Net als in een relatie hebben we in onze carrière behoefte aan veiligheid, maar tegelijkertijd willen we ook spanning. Als er alleen maar veiligheid is, kan het snel saai worden en dat willen we niet. Maar elke dag veel spanning en uitdaging ervaren, kan ook het gevoel geven dat je in een wankele situatie zit, stelt Maarten.

Met de leden van het Platform Cultuur Locaties gaat Maarten aan de slag om patronen te doorbreken. Wat vinden ze belangrijk in hun werk en wat vinden ze lastig op de werkvloer? Jezelf kunnen ontwikkelen, kansen en uitdagingen krijgen, en mooie evenementen maken, dat is wat vrijwel iedereen wil. Daartegenover staat dat we moeten voorkomen dat we ons werk gaan koppelen aan onze angst en onzekerheden. “Verlangen en angst houden elkaar in evenwicht,” legt Maarten uit. Soms neemt angst het over en kunnen we bang worden dat we niet goed genoeg zijn of dat anderen negatief over ons denken. Wat doe je dan?

“We moeten ons realiseren waarom bepaalde gebeurtenissen op werk ons raken,” zegt Maarten. Daarvoor moeten we eerst beseffen wat we moeilijk vinden en vervolgens herkennen hoe we daarop reageren.

De manier waarop je reageert op lastige situaties kan bepaald worden door je karakter of door de manier waarop je bent opgevoed. Sommige mensen maken volgens Maarten een zogenaamde ‘beweging naar voren’ en schieten bijvoorbeeld in het verweer, terwijl anderen juist in hun schulp kruipen en een ‘beweging naar achteren’ maken. Wat we als mensen met elkaar gemeen hebben, is dat we het liefst gelijk een oplossing vinden als er zich een probleem voordoet. “Zo werkt ons brein nu eenmaal”, vertelt Maarten. Wat er namelijk gebeurt, is dat we door een verandering van een rustige in een onrustige situatie belanden. Daar willen we vervolgens zo snel mogelijk uit komen.



Sta eens stil

Stel je voor dat je van een afstand naar jezelf kijkt, wat zie je jezelf dan doen in een lastige situatie, vraagt Maarten aan de zaal. Ga je bijvoorbeeld een hele nacht doorwerken om het probleem op te lossen? Hij benadrukt dat er niets mis is met hard werken, mits het is gekoppeld aan een zeker verlangen dat je koestert. Een nacht doorwerken uit angst voor negatieve reacties of falen, is niet goed. Als dit een patroon wordt, moet je het leren herkennen om het te kunnen doorbreken, stelt hij.


Soms moeten we een onrustige situatie ook gewoon leren accepteren, vindt Maarten. In plaats van als een sneltrein doordenderen en oplossingen zoeken, kan een pas op de plaats ook een oplossing zijn. “Als je rust neemt, wordt je blik op de situatie breder,” zegt Maarten.


Veilig

Een baan met veel uitdaging kan leuk zijn, maar hoe we omgaan met lastige situaties op de werkvloer bepaalt op lange termijn echt hoeveel plezier we hebben in ons werk. Veiligheid speelt daarbij toch een grote rol; volgens Maarten kunnen we niet ontwikkelen of leren als we geen veiligheid ervaren. “We brengen veel tijd door op ons werk dus het is belangrijk dat we ons daar fijn voelen.”


 

Tekst: Anika van de Wijngaard

bottom of page