top of page

Nieuwe serie: Unieke locaties

Cultuurlocaties zijn stuk voor stuk unieke locaties waar bijzondere evenementen kunnen worden gerealiseerd. Wat vinden de leden van Platform Cultuur Locaties zélf de meest unieke plek van hun locatie? Op die vraag ontvingen we een ware storm van enthousiaste verhalen. Vijftien daarvan krijgen een plekje in het magazine De Eventmanager dat eind mei verschijnt; de andere unieke verhalen van PCL-leden publiceren we vanaf nu in elke nieuwsbrief.


Om alvast een idee te krijgen van deze serie, lees het verhaal van de unieke plek in het Bonnefantenmuseum te Maastricht:

De Bonnefanten Trap

"Je klimt hem op en daalt hem weer af. Dat heb ik ondertussen duizenden keren gedaan. En het verveelt nooit. De zes meter brede houten trap is statig, monumentaal, indrukwekkend en gracieus. Ik houd van de symmetrie en de eenvoud van de materialen, van het daglicht dat door het glazen dak binnenvalt en steeds weer voor schitterende schaduwen zorgt.


De trap verbindt de wereldberoemde ‘raket’ toren met de verborgen ‘telescoop’ toren. De trap geeft toegang tot alle museumzalen. Maar het is ook zoveel meer dan een trap. Op de vier bordessen kun je even stilstaan of gaan zitten om de ruimte, de lichtval en de metershoge bakstenen muren op je in te laten werken.


De trap is een kameleon. ‘s Ochtends vroeg, in een nog stil museum, ademt hij een serene, religieuze sfeer. Zodra er schoolgroepen arriveren, wordt hij bijna automatisch een klaslokaal. Overdag vormt de trap voor museumbezoekers een wegwijzer. Plaats je er ‘s avonds verlichting en bloemen op, dan ontstaat als vanzelf een sprookjesachtige sfeer. Zet er een trompettist, operazanger of zelfs een heel koor op en er ontstaat een theatrale setting met een overweldigende akoestiek.


Eventmanagers herkennen onze trap meteen als het perfecte decor voor een feestelijke ontvangst met een glas prosecco en een welkomstspeech. Ook voor musici, choreografen, dichters, dansers, hardlopers, fotografen en modeontwerpers is de trap een grote inspiratiebron. Het is een fantastische én uitdagende plek voor allerlei soorten events. Hier wordt gefeest, geborreld, geluisterd, gezongen en zelfs gegleden, onlangs nog van een coole glijbaan tijdens Museumnacht Maastricht.


Aldo Rossi, de architect zag de trap als een ‘Scala Santa’; voor de opdrachtgever was het een ‘Treppenstrasse’. Voor mij is de trap het kloppende hart van het Bonnefantenmuseum."


Astrid Bonnier

senior medewerker culturele en commerciële evenementen

Kommentare


bottom of page